İTTİBÂ’ EHLİ SÜNNETE’DİR
İTTİBÂ’ EHLİ SÜNNETE’DİR
Eser, Ehli Sünnet velCemaat itikadını tafsilâtıyla izah ile, bu ümmetten Fırka-i Naciye haricinde kalan yetmiş küsur sapık fırkanın bazı imamlarını, yollarını, çıkış noktalarını, görüşlerini ve inanış şekillerini ifşa eder.
Son zamanlarda Ehli Sünnet velCemaatin itikadını bozmak için veyahud bilmeyerek, sağdan soldan sapık fikir ve itikadlarla dopdolu eserler, mecmualar çoğalmaya başladı. İftiraları, buhtanları, tekfîri meşrû’ sayanlar çoğaldı.
Gençlerimiz İslama gönül bağladıkça, kendilerini sırât-ı müstakîm üzere gösterip yankesicilik yapanlar, gençlerimizi o güzel hayattan, o doğru yoldan bilerek veya bilmeyerek saptırmaya çalışmaktadırlar.
Eser, bütün bu ğayretlerin farkında ve bu tarz menfî tesirlerin sesini kesecek bir ilim ve fikirle kaleme alınmış olup, okuyucusunu bilumum tehlikelerden ve sapık fikirlerden inancı nisbetinde korumaya vesiledir.
Ehli Sünnet ne demektir? Herkes “Ben Ehli Sünnetim.” diyor, kim doğruyu söylüyor? Bu hususta ölçü nedir? Bunları öğrenmek isteyen her Müslüman bu eseri okumalıdır.
Eser, sırât-ı müstakîm ve Ehli Sünnet olanların aslında kimler olduğunu açıklayıp netleştirdikten sonra, ana hatları ile Havâriciyye, Kaderiyye, Mu’tezile, Mürcie, Şîa ve dallarıyla, bu görüşlerin alt dilimlerinde yer alan takribi üç yüz altmış menfî, sapık görüşten sakındırır.
Eserde “Bed’u-l-Emâlî Manzumesi” şerhedilerek Ehli Sünnet velCemaatin inanç ölçüleri açıklanıyor; Eserin son kısmında tasavvufun menşeini, tarifini, hakîkatini, keyfiyetini, sırlarını, delillerini, yollarını ana hatlarıyla ifade ediliyor. Özellikle tasavvuf kelimesinin harf harf açıklamasını muhakkak okumalısınız.
Eser ekleme, genişletme ve düzenlemeler yapılarak yeniden basılmıştır:
Özellikle eserin ilk kısmında; insanın Rabb’ini tanımak için yaratıldığı, insanların Âdem Peygamber’den Nuh Peygamber zamanına kadar Tevhîd üzerinde ittifak ettikleri, sonradan ortaya çıkan tefrikanın sebebleri; ihtilaf, hilaf, ittifak kelimelerinin izahı geniş olarak yazılmıştır; son kısmında “Bed’ul’Emâlî şerhi” ve Tasavvufun tarifi, Menşeî hakkındaki bilgiler genişletilmiştir.