Muhammed Said Çetin Hocaefendi’nin Tarihçe-i Hayatı

Muhammed Said Çetin Hocaefendi, Üstad İsmail Çetin Rahmetullahi aleyhin ikinci evladı olarak 1970 yılında bugün Diyarbakır merkeze bağlı bir mahalle olan Ka’bi (Bağıvar) köyünde doğmuştur. Babası, yörenin büyük âlimlerinden dedesi Süleyman Efendi’nin ismini oğluna ad olarak koymayı düşünürken, rüyasında Üstad Bediüzzaman Saidi Nursî hazretlerinin kendisine bir yüzük verdiğini görmesi vesilesi ile Muhammed Said isminde karar kılmıştır. İki yaşındayken babası, zamanın meşhur sûfilerinden şeyhi Abdülhakim el-Hüseyni hazretlerinin işareti sonrası ailesi ile birlikte Isparta’ya hicret etmiş, o da hayatına bu şehirde devam etmiştir. İlk çocukluk yılları Atabey ve bu ilçeye bağlı Göndürle (Harmanören) köyünde, sonraki yılları Isparta merkezde geçmiştir.

Muhammed Said Çetin Hocaefendi ilk derslerini ve terbiyesini daha çocuk yaşta âlime bir hanımefendi olan annesi Hadice Hanım’dan almıştır. Yedi yaşından itibaren babası Üstad İsmail Çetin hazretlerinin ders halkasına katılmıştır. Bir yandan babasının derslerine devam ederken, diğer yandan ilkokul sonrası ortaokul ve lise eğitimini Isparta İmam Hatip Lisesinde tamamlamıştır. Sonrasında iki yıl süresince Kahire de bulunan El-Ezher Üniversitesinde İslâmî ilimler alanında eğitim görmüş, Mısır günlerinin ardından tekrar Isparta’ya dönerek bir taraftan babasının müderrisliğinde dinî eğitimine devam etmiş, diğer taraftan lise yıllarından beri zaman zaman ilgilendiği babasına ait kırtasiye dükkânında çalışmaya başlamıştır. 1992 yılnda 22 yaşındayken derslerini bitirmiş ve aynı yıl evlenmiştir. Bu yıldan itibaren Dilara Kırtasiye’nin yanında Üstad İsmail Çetin’in eserlerinin neşredildiği Dilara Yayıncılık Ltd. Şti.’nin yönetiminde bulunarak Üstad’ın kitaplarının tüm Türkiye’ye ve Avrupa’ya ulaşmasında canla başla gayret göstermiştir.

1998 yılına gelindiğinde 28 yaşındayken babasının telkin ve müsaadesi ile ilk gençlik yıllarından itibaren istidat göstererek ilgi duyduğu bilgisayar sektörü üzerine Dilara Bilgisayar şirketini kurmuş ve böylece kendisi müstakil olarak ticari hayata atılmıştır. Yine zaman içerisinde GSM teknolojileri üzerine de ticari işlerini genişleterek bazı ulusal firmaların Isparta temsilciliğini sürdürmüştür. Muhammed Said Çetin Hocaefendi halen otuza yakın çalışanı ile söz konusu ticari faaliyetlerine devam etmektedir.

Muhammed Said Çetin Hocaefendi, ilim, hikmet ve irfan ile temayüz etmiş bir aileye mensuptur.  Hem baba hem anne tarafı Hazro’lu olup, o bölgede âlimleri ile meşhur “Mâla İmame (İmamlar)” sülalesindendir. Bu aile yaklaşık beş yüz yıl önce Hazro’ya yerleşen Hazreti Abbas radiyallahu anh’ın soyundan Molla Abdullah isminde bir âlimin oğlu olan Molla Abbas’ın çocukları ile zaman içinde ilim ve hikmet ile tanınmıştır. Muhammed Said Çetin Efendi’nin babası Üstad İsmail Çetin, Üstad’ın Kâdi Beydâvî’ye şerh yazan baba tarafından dedesi Molla Süleyman Surrî Efendi, yine Üstad’ın İmam Beğavî’nin “Mesâbîhu’s-Sünne” hadis kitabına yazdığı iki ciltlik “Haşiyetu’r-Reşîdî ale’l-Mesâbih” kitabı ile meşhur anne tarafından dedesi Molla Reşid Efendi, söz konusu ailenin son dönem ulema sınıfından temsilcileridir.

Muhammed Said Çetin Hocaefendi’nin anne tarafından dedesi Diyarbakır merkez ve köylerinde irşad faaliyetlerinde bulunmuş olan yörenin meşhur büyük sûfilerinden Şeyh Muhammed Masum kuddise sirruhudur. Aşk, keramet, istikamet ve rıza destinde ehl-i irfan ve ehl-i hikmetin medarı olan bu yüce zâtın şeyhi, Sultan 2. Abdülhamid’in müşavirlerinden olan Şeyh Muhammed Sadaka hazretleridir. Yine Muhammed Said Çetin Efendi’nin anne ve baba tarafında daha pekçok âlim ve şeyh bulunmaktadır.

Muhammed Said Çetin Hocaefendi, Üstad İsmail Çetin’den ilk tarikat alan kişilerden biri olup Üstad’ın hayatı süresince onun başvekilliğini yapmıştır. Üstâd’ın nâmına birçok defa ulvî celselere katılmış, yine onun emri ile Türkiye’de ve Avrupa’da çeşitli şehirlerde sohbetler yapmış, hatme-i hâcegan zikrini icra etmiş ve tarikat vermiştir. 2000 yılından itibaren Üstad İsmail Çetin’in rahatsızlığı sebebi ile meşayıh meclisi toplantılarına katılamaması üzerine, o toplantılara katılan şeyhler yerine bir halife seçerek göndermesini rica etmiş, Üstad Hazretleri de Muhammed Said Çetin Hocaefendi’yi vekil ve halifesi olarak tayin ettiğini onlara mektupla bildirmiştir. Bu durumu oğlundan bir müddet gizli tutmasını isteyen Üstad Hazretleri, 2008 yılında Isparta’da kendisinin teşvikleriyle inşa edilen Dilara Camisinde Ispartalıların huzurunda Şeyh Muhammed Said Çetin Efendi’nin kendisinin yerinde olduğunu ilan etmiştir. Yine 17 Haziran 2011 yılında Üstâd’ın vasiyeti gereği, Şeyhlere yazılan söz konusu hilafet mektubu, Muhammed Said Çetin Efendi’nin dedesi Şeyh Muhammed Masum Hazretleri ve annesi Hadice Hanım’ın isteği ile Üstadın defnedilmesi sonrası mezarlıkta halka ilanen Üstadın mollalarından Rıfat Okudan tarafından okunmuştur.

Şeyh Muhammed Said Çetin Hocaefendi, 2015 yılında Diyarbakır’da akrabalarının olduğu geniş bir cemaatin huzurunda dedesi Şeyh Muhammed Masum Hazretleri tarafından halifesi olarak tayin edilmiştir. Muhammed Said Çetin Efendi yine pek çok meşayıh tarafından kendisini verilen hilafetleri teberrüken kabul etmiştir. Kendisi halen, temelde babası Şeyh İsmail Çetin Kuddisu’nun tarikati neşretmekle birlikte Şeyh Masum Hazretlerinin yolundan da bazı sâlikleri yürütmektedir.

Şeyh Muhammed Said Çetin Efendi, Üstad İsmail Çetin Hazretleri’nin yolundan giderek onun gibi kendisini ilmi ve irfanî açıdan yetişmesi için gençlere vakfetmiştir. Üstad’ın açtığı yolda dinî ilimlerin tedris edilmesi ve Üniversite de okuyan gençlerin hiçbir ücret alınmadan barındırlması için tüm gayretiyle çalışmaya devam etmektedir.

Üstad İsmail Çetin Hazretleri’nin emri ile kurulan Hak Dilara Vakfı’nın başkanlığını da yürüten Şeyh Muhammed Said Çetin Efendi’nin neşredilmiş “Velinimetim Üstad İsmail Çetin kuddise sirruhu” isimli bir eseri mevcuttur.

error: Content is protected.